כאב בעקב – פלנטר פסאיטיס

מה נרגיש?

כאבים באזור העקב (פלנטר פאסיטיס) זו אחת הבעיות השכיחות בכפות הרגליים. עוצמת הכאב מתגברת בד״כ בבוקר, בצעדים הראשונים, בעמידה ממושכת או לאחר הליכה.
נתון מעניין הוא ש- 12%% מכלל האנשים שעוסקים בריצה סובלים מתופעה זו. באופן טבעי הבעיה נפוצה יותר בקרב אנשים שעבודתם מצריכה עמידה על הרגליים, או אנשים בעלי משקל עודף. כמו כן מבנה כף הרגל, הגבלה בטווחי התנועה של הקרסול, קיצור או חולשת שרירים ועוד.
מדובר ב- Facia, שזו רקמת חיבור שנעה מהחלק הפנימי של העקב עד לחמשת בסיסי האצבעות בכף הרגל, כך שמטרתה העיקרית היא מתן תמיכה לקשת האורכית של כף הרגל, וכן להקנות מעין בולם זעזועים.
הכאב במקום מאפיין את התהליך הדלקתי וכן את שינוי מבנה הרקמה ( יותר כלי דם באזור, הסתיידויות, רצף לא אחיד בסיבי הרקמה וכדו׳.

האם יש לי דורבן?

הרבה אנשים נוטים לבלבל ולחשוב שפלנטר פאסיטיס זה דורבן, אך זה לא מדוייק.
הדורבן הוא התגרמות של עצם בעקב (כמו שפיץ קטן של עצם) ומופיע רק ב  60-70% באנשים שיש להם סימפטומים של פלנטר פאסיטיס. בדרך כלל הדורבן יופיע לאחר זמן ממושך מתחילת הכאבים.
יחד עם זאת, אין קשר ישיר בין הכאבים להימצאות כזו של דורבן. לדוגמא יכול להיות מישהו עם דורבן בעצם העקב אך לא סובל מכאבים כלל, והפוך.

איך מטפלים?

אם אתם ספורטאים אתם חייבים להוריד עומס כמתחייב ממה שתיארתי מקודם. כל אימפקט שמגיע בריצה על העקב משש ומעכב את ההחלמה. מתיחות של שריר התאומים והסולאוס, גיד אכילס והפציה עצמה. מדרסים יכולים לעזור במתן תמיכה לקשת והורדת העומס מהפציה, כמו גם הגבהה לעקב. פיזיותרפיה- שכוללת עיסוי עמוק לשרירים, שיפור טווחי התנועה, חימום, וטיפול מקומי במקום. טיפול תרופתי של כדורים נוגדי דלקת לא סטרואידליות.  במקרים נדירים יש צורך בניתוח.