מכירים את התחושה שקשה לשים חולצה או חזייה? או להרים את היד בשביל לקחת משהו מהארון? או אפילו לנהוג? כל אלו תופעות שיכולות להיות קשורות בכאבים בכתף.
האם ידעתם שלמעלה מ 50% מפציעות הכתף מאופיינות ב-"תסמונת הצביטה"?
אז מה זה אומר בעצם?
אין ספק שמפרקי הכתפיים חשופים לעומסים גדולים ביום יום, וכאבי כתפיים לרוב נובעים מכשל בהתמודדות עם עומסים אלו. תדמיינו שמעל למפרק הכתף ישנו מבנה קשתי ששמו הקשת הקורקו- אקרומיאלית. מתחת לגשר זה עוברים כמה מגידי הכתף המבצעים תנועה בכתף, ממש כמעין מנהרה נמוכה ששם הגידים נכנסים בצד אחד ויוצאים מהצד השני.
תסמונת הצביטה היא בעצם מגוון הבעיות, התלונות והסימנים הקליניים שנובעים מגירוי של אותם גידים תחת אותה קשת ברגע הרמת הזרוע. זה מתחיל מגירוי התחלתי והפיך, ולאורך הזמן יכול אף להוביל לקרע בגיד.
למה זה קורה?
כמה סיבות יכולות לגרום לאותה צביטה של הגידים, חבלה/ טראומה או פעולה מאומצת חוזרנית מעל לגובה כתף כגון שחיינים, הרמת משקולות בחדר כושר, וענפי ספורט שדורשים תנועת ידיים מורמת.
גיל מתקדם ושינויים מבניים (ניווניים) יכולים להוביל להצרות המרווח (״המנהרה״) אשר שם הגידים עוברים.
אז מה נרגיש?
כאבים בזמן הרמת היד, בעיקר מעל לגובה כתף, כאבים בלילה בעיקר בזמן שכיבה על הצד הפגוע, הגבלה בתנועה אקטיבית (תנועה שמבוצעת ע״י השרירים, ובזמן כאבים השרירים נחלשים ועובדים בצורה לא מושלמת ומשנים את מנגנון התנועה), והגבלה בתנועה פאסיבית (תנועה שמבוצעת ע״י מישהו חיצוני אך התנועה תקועה בגלל משהו מכאני כגון הידבקות).
כיצד נטפל?
הורדת עומס, הימנעות מפעילות מאומצת והרמת היד למעל גובה הכתף, או בגדול הימנעות מכל מה שמעורר את הסימפטומים של הכאב.
פיזיותרפיה ייעודית לכתף- בטיפול הפיזיותרפי הממוקד לבעיה זו עובדים על שיפור טווחי התנועה, חיזוק ספציפי של שרירי הכתף ומייצבי השכמה לצורך הנעת מפרק הכתף ולימוד תנועה נכונה, וכן הורדת המאפיין הדלקתי באזור (אלקטרותרפיה, אולטרסאונד, חבישות וכו׳).
משככי כאבים ותרופות אנטידלקתיות, זריקות שונות ומגוונות וחלילה התערבות ניתוחית.